Styl życia

Zimowa, Imbirowa i pomarańczowa

Gdy się jest poetą, potrafi się ugotować zupę nawet z patyka

Hans Christian Andersen, Zupa z kołka od kiełbasy

Pełna aromatów zupa – krem z dyni, imbiru i pomarańczy 🙂 Pomysł powstał bardzo spontanicznie i tylko dlatego, że nagle w naszym domu roiło się od nadmiaru dyni (chowanej w rodzinnym Grudziądzkim ogródku, więc traktowano je jak królowe). Kiedy przyjechały z nami do Gdyni trzeba było zrobić coś pysznego 🙂 Zaczęliśmy od zupki … potem poszło już z górki 🙂

Przepis jest bardzo prosty, jeśli jednak chodzi o przyprawy to polecam dodawać według uznania 🙂 Ja lubię jak jest aromatycznie … Ty znajdź swój złoty środek 🙂 Powodzenia 🙂


Składniki:

  • 400 g dyni
  • 1 marchew
  • 2 pomarańcze
  • skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • świeżo starty imbir (2 łyżki)
  • bulion warzywny
  • gałka muszkatołowa
  • mielony imbir
  • szczypta płatków chili
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa
  • łyżka masła
  • pestki słonecznika

Wykonanie:

Dynię umyć, obrać, wydrylować, pokroić na kawałki, poprószyć solą i pieprzem, skropić odrobiną oliwy i piec w piekarniku 20 minut w temperaturze 200 st.

  • Pestki z dyni można zachować … w kuchni przydają się bardzo często

Między czasie w garnku na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę członek, cebulę, marchew oraz imbir. Do garnka dodać pokrojone pomarańcze oraz skórkę startą z jej połowy, przyprawić gałką muszkatołową i mielonym imbirem. Po upieczeniu, dodać dynię do pozostałych składników, zalać bulionem, gotować pod przykryciem około 20 minut.

Wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem, na końcu dodać masło. Gdy krem będzie zbyt gęsty można dodać bulionu. Przyprawić do smaku według uznania.

Pestki słonecznika zarumienić na suchej patelni i posypać porcję zupy … dodatkowo można lekko skropić oliwą z oliwek 🙂

Smacznego

Z miłością, Paula

64 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *