Styl życia

Owsiane ciacha z bakaliami – UWAGA PYCHA !!!

Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia.

Ernest Hemingway

W naszym domu te pyszne ciastka zagościły całkiem niedawno … i od razu skradły nasze serca … po drobnych modyfikacjach doszliśmy do przepisu, który dla rodziny Olskich jest idealny 🙂 mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje. Powodzenia 🙂


Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 50 g płatków jaglanych
  • 200 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 100 g orzechów pekan (warto pokroić na mniejsze kawałki – można również zastosować inne orzechy, takie jakie lubisz)
  • szczypta soli
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kardamonu
  • 1/2 łyżki imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła (miękkie, pokrojone na kawałki)
  • 2 jajka

Wykonanie:

Do naczynia wkładamy wszystkie suche składniki, następnie mieszamy je dokładnie.

W osobnym naczyniu należy wymieszać masło i jajka, gdy otrzymamy jednolitą masę dodajemy do pozostałych składników. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Następnie formujemy kulki, spłaszczamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilku centymetrowe odstępy.

Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 190st. Po upieczeniu należ pozostawić je na blasze do ostudzenia a potem zajadać ze smakiem 🙂

Smacznego

z miłością, Paula

401 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *