Styl życia

Warzywna potrawka z ciecierzycą i batatem – szybko i smacznie

Z uwagi na fakt, że czasem brakuje nam chwili by przyżądzic jakiś pyszny obiad, mam zawsze w zanadrzu przepisy tak zwane błyskawiczne. Dania jednogarnkowe to najszybsza forma na pyszny obiad. Oto jeden z nich

Składniki:

  • 200 g słodkich ziemniaków
  • 200 g ciecierzycy
  • 200 g fasoli czerwonej
  • 200 g fasoli białej
  • 1 marchew
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorków
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/2 łyźeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (nieco zmiażdżyć je w moździerzu)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, podpis w piekarniku ok 10 minut w temperaturze 190st.

W garnku rozgrzać oliwę i podsmarzyć pokrojone w kostkę cebulę, marchew i czosnek. Kiedy produkty się zarumienią dodać wszystkie przyprawy i smażyć ok 3 minuty. Następnie dodać pomidory i mleko kokosowe.

Do garnka wszucamy pozostałe składniki i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, można doprawić solą i pieprzem do smaku. Pałaszować z ryżem lub kaszą 🙂

Smacznego

z miłością, Paula

56 653 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *